Otorento.com

Anasayfa

Ulaşım

Turistik Yerler

Konaklama

Diyarbekir Mutfağı

Seri İlanlar

Ticaret Rehberi

Eğitim

    İlçeler

Kültür ve Sanat

Linkler

Bize Ulaşın

 
 

İLİMİZDE EĞİTİM

         Diyarbakır'da yüksek öğrenimin temelini Eğitim oluşturmaktadır. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 1962-1963 öğrenim yılında öğretime başlamıştır. Arkasından Tıp Fakültesi 1966 yılında Ankara Üniversitesine bağlı olarak açılmış ve Ankara'da öğretimine başlanmıştır. Arkasından Tıp Fakultesinin öğrencileri Ankara'dan Diyarbakır'a gelerek ( 17.1.1969 ) öğrenimlerine eski Şehitlik Semtinde bulunan Hıfzısıhha Müdürlüğü, yani Sağlık Müdürlüğüne bağlı Hekimevinde başlanmıştır.

         1974 yılında Fen Fakultesinin kurulmasıyla Diyarbakır Üniversitesi kurulmuştur. Arkasından Diş Hekimliği Fakultesi ( 1976 ) Üniversiteye bağlı olarak Şanlıurfa Ziraat Fakultesi kurulmuştur. 2547 sayılı yasanın çıkmasıyla Diyarbakır Üniversitesinin adı, " Dicle Üniversitesi " olmuştur. Hukuk Fakyultesi, Eğitim fakultesi, Mimarlık- Mühendislik fakultesi, Siirt Eğitim Fakultesi, İlahiyat Fakultesi, Veterinerlik Fakultesi sırasıyla açılmışlardır.

          Ayrıca ; Rektörlüğe bağlı olarak üç enstitü ve 6 Meslek Yüksek Okulu, 6 araştırma merkezi ve 3 vakıf vardır.

Dicle Üniversitesinde Öğretim Eleman Sayısı : 815

Dicle Üniversitesinde İdari Personel Sayısı : 1536

Dicle Üniversitesinde Öğrenci Sayısı :1078

           Diyarbakır tarihi süreç içinde bir eğitim-öğretim merkezi olmuştur. Klasik anlamda yapılan eğitim camilerde yapılırken; bazı merkezlerde medreseler kurulmuştur. Bu medreseler de Üniversite anlamına gelen eğitim-öğretim yapılmaktaydı.

           Türkiye'de batılı anlamda eğitim-öğretimin başlamasının ardından, Diyarbakır'da da bu bağlamda 6 ilkokul açıldı. Ayrıca 1898' de ilk (bugünkü anlamda ) ortaokul açıldı. Sonraları (1919 ) lise haline geldi. Bu okul 1932 yılında lise olarak (Ziya Gökalp Lisesi ) eğitim-öğretime başladı. Bu okul şu anda Fiskaya’nın üzerinde Süleyman Nazif Ortaokulu olarak hizmet vermektedir. Ayrıca bugünkü Gazi Caddesinin batı tarafında dört yola yakın kısımda bulunan Ziya Gökalp İlkokulu binasında da Subyan Mektebide açılmıştır.

           Diyarbakır'ın bugünkü projesini çizen ve surdışına ilk resmi binaları yaptıran Kurt İsmail Paşa 1870 yılında kimsesiz çocuklar için "Islahane " yaptırdı. Bu okul zamanında Endüstri Öeslek Lisesi'nin temelini oluşturmuştur.

            Cumhuriyetin kuruluşu ile ilk, orta, lise ve dengi okul sayıları çoğalma göstererek, eğitim faaliyetleri hızlandı.

 

 


sagmenupsd

Designed by
Softium